Fan překlady knih


Jak víte, tento blog píšeme dva. Dumání se nám oběma zalíbilo, ale určitě nemá cenu psát to samé dvakrát. Rozhodli jsme se proto, že spojíme své síly a napíšeme příspěvek dohromady. Myslíme, že série o dumání je určitě dobrý nápad a rádi se přidáme. Snad se u čtení našeho zamyšlení budete bavit.

S fanouškovským překladem knih se určitě každý z vás setkal, poslední dobou ho bylo na internetu celkem dost. Čím to je? Můžou za to především velké knižní fenomény - dříve se třeba nedočkavě čekalo na Harryho Pottera, další díl Stmívání a poslední dobou třeba na nové Dračí jezdce. A tak se našla nějaká skupinka lidí a začala překládat pro lidi co si v angličtině přečtou leda tlačítko backspace na klávesnici. Nejeden nedočkavý fanoušek si mohl pomalu, kapitolu po kapitole číst příběhy se svými oblíbenými hrdiny. 

Co si budeme povídat - čekání na další díl oblíbené série dokáže být pekelně dlouhý. A tak je určitě fajn přečíst si fan překlad. Jenže... není mnohem lepší posadit se do pohodlného křesla, rozsvítit lampičku a vzít do rukou plnohodnotnou knížku v pevné vazbě, kdy po otevření cítíte ten nový papír a tiskařskou barvu? Nepálí vás po tom oči, grafická úprava je jistě lepší a navíc se můžete kochat i ilustracemi. 

Na druhou stranu si fan překladatelů vážím. Oni to pro ostatní dělat nemusejí - riskují že budou muset platit pokuty, i když textu sami rozumí a přeloženou knihu zveřejňují aby i ostatní mohli zažívat nová dobrodružství. Překládají po večerech kdy se vrátí z práce nebo školních lavic a za svoje úsilí nejsou odměněni ničím snad kromě pochvalných slov od ostatních čtenářů. 

Já osobně v angličtině knihy nečtu, i když už jsem nějaké kratší texty přečetl. Jenže pohodlnější je přece jen knihu otevřít, začít číst a nezaobírat se překladem.

Abych to nějak zakončil...i když jsem třeba u Harryho Pottera fan překlad posledních dvou dílů četl, knihu jsem si pořídil, protože je to kvalitní série a oficiální překlad je bezesporu nejlepší. Taky mám radost když se podívám na naší knihovnu a vidím tam vyskládané ty poklady. 

Jarní dumání je série zamyšlení, které pořádá Syki.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø